Lista aktualności
Uwaga! W lesie są grzyby! Jest grzybobranie!
Wybierając się do lasu, powinieneś odpowiednio się przygotować. Pamiętaj że to, co zabierzesz ze sobą, może cię uchronić przed skutkami nieprzewidzianych sytuacji.
PORADNIK GRZYBIARZA I TURYSTY!
Jeżeli wybierasz się na wycieczkę DO LASU, pamiątaj, że Twoje bezpieczeństwo jest Twoją odpowiedzialnością.
Las jest środowiskiem przyjaznym człowiekowi jeśli wiesz, jak o nie dbać i mu nie szkodzić.
Mając na uwadze różne wydarzenia i sytuacje przygotuj się do wycieczki:
- przygotuj plan wycieczki,
- sprawdź ile czasu będziesz potrzebował,
- sprawdź pogodę,
- zapisz sobie telefon do lokalnego leśniczego i straży leśnej, nie zpomnij też o numerze alarmowym 112 - mogą się przydać,
- powiadom znajomych, dokąd się wybierasz,
- nie zbaczaj ze szlaku, nie stosuj skrótów - w ten sposób nie zgubisz drogi,
- staraj się nie chodzić sam, jeśli nie masz doświadczenia, z przyjaciółmi zawsze jest milej wędrować,
- po każdej wyprawie obejrzyj dokładnie całe ciało, czy gdzieś nie wbił się kleszcz.
Pamiętaj, że w leśnym runie oprócz grzybów mogą na nas czekać kleszcze, przed którymi możesz się zabezpieczyć wkładając jakiekolwiek nakrycie głowy, bluzę lub kurtkę z kołnierzem oraz – obowiązkowo – przylegające do kostek spodnie. Bardziej bezpieczny będziesz również dzięki spryskaniu lub natarciu się ogólnodostępnymi środkami przeciw kleszczom, komarom i innym owadom leśnym. Załóż ciepłe i nieprzemakalne obuwie za kostkę, a ubiór dostosuj do panującej aury. Weź jednak poprawkę na fakt, że w lesie jest chłodniej niż w miejscach zabudowanych, a nagła zmiana pogody może okazać się bardzo nieprzyjemna. Z tego powodu warto przed grzybobraniem upewnić się jakich warunków atmosferycznych możesz się spodziewać.
Każdy grzybiarz powinien mieć kilka podstawowych rzeczy. Ważny jest odpowiedni nóż do ścinania grzybów, ponieważ nie należy ich wyrywać wraz z korzeniem. Ścięty u podnóża (w większości przypadków) ponownie wyrośnie w tym miejscu. Aby zapewnić zebranym grzybom odpowiednie warunki w pojemniku, gdy przed Wami jeszcze długie poszukiwania kolejnych, należy pamiętać, aby zbierać je do wiklinowego koszyka. Dzięki przewiewności pozostaną one w dobrym stanie. Wszelkie foliowe torby i plastikowe pudełka sprawią, że grzyby będą się bardziej ugniatać oraz sinieć.
Z grzybowym dobrodziejstwem natury jest jeden problem – mianowicie nie wszystkie okazy są jadalne. Atrakcyjne kolory w przyrodzie są najczęściej swojego rodzaju systemem ostrzegawczym, więc nie zbierajcie takich okazów. Co do gatunków, które mogą sprawiać wrażenie jadalnych, kierujcie się zasadą „nie znam – nie ruszam”, ponieważ, dla przykładu, borowik szatański kształtem przypominający borowika szlachetnego, jednak o szarym kapeluszu i ceglastej nóżce jest grzybem trującym. Pamiętajcie też, że jeśli grzyby nie są jadalne dla człowieka, wcale nie oznacza to, że nie są jadalne w ogóle, dlatego nie należy ich niszczyć! Wiele gatunków jest źródłem pożywienia dla leśnych zwierząt.
Te jadalne dla człowieka najczęściej mają brązowe i beżowe odcienie, a trujące mogą mieć pręgi i cętki, jak np. muchomor czerwony. Natomiast muchomor sromotnikowy wydziela dość intensywny, nieprzyjemny zapach. Grzyby jadalne pod kapeluszem mają najczęściej gąbki w odcieniach beżu, brązu i żółci. Te trujące mają blaszki biegnące od nóżki, aż po krańce kapelusza. Są jednak gatunki, jak np. gołąbek, gąska, kania czy kurka (pieprznik jadalny), które pod kapeluszem zamiast gąbki mają właśnie blaszki. Takich grzybów jest jednak niewiele i można je łatwo zapamiętać.